Στα 500.000 ευρώ, από 200.000 ευρώ, αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης ανά πληττόμενη επιχείρηση, όπως περιλαμβάνει το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της πανδημίας. Τα εν λόγω μέτρα είναι σε διαβούλευση και αναμένεται να εγκριθούν άμεσα, ενώ είναι υπό τη μορφή άμεσων κρατικών επιχορηγήσεων ή παροχών φόρου ή διευκολύνσεων πληρωμών. Παράλληλα προβλέπονται και χορηγήσεις δανείων με εγγυήσεις του Δημοσίου εξασφαλίζοντας μειωμένο ασφάλιστρο έως 50%.
Παράλληλα, η ενίσχυση μπορεί να χορηγηθεί σε επιχειρήσεις που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα στις 31-12-2019, αλλά στη συνέχεια έχουν δυσκολίες ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Προβλέπεται ότι η ενίσχυση, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, θα χορηγείται το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
Δάνεια
Επίσης δάνεια 109,1 δισ. ευρώ στις τράπεζες ξεκινά η ΕΚΤ στο πλαίσιο των πρώτων μέτρων κατά της πανδημίας. Η χρηματοδοτική διευκόλυνση αφορά τις επιχειρήσεις και θα δοθούν δάνεια στα ιδρύματα, τα οποία θα λήξουν στις 24 Ιουνίου, με επιτόκιο 0,5%.
Για τους τομείς της γεωργίας, αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας ισχύουν ειδικοί όροι, όπως, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση να μην υπερβαίνει τα 75.000 ευρώ ανά επιχείρηση (από 25.000 ευρώ πριν) ή 62.500 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων. Αναφορικά με τις ενισχύσεις υπό τη μορφή εγγυήσεων δανείων, οι κρατικές εγγυήσεις για δάνεια περιορισμένης διάρκειας μπορούν να αποτελέσουν την κατάλληλη, αναγκαία και στοχοθετημένη λύση. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να χορηγήσουν εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου με μείωση κατά 50% του ετήσιου ασφαλίστρου, υπό κάποιες προϋποθέσεις. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα κράτη – μέλη μπορούν να χορηγήσουν μείωση έως και 15%.
Το ποσό του κεφαλαίου του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους του δικαιούχου (συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιβαρύνσεων) για το έτος 2019 ή για το τελευταίο έτος.
ΠΗΓΗ: TA NEA