Το φιλί της ζωής σε επιχειρήσεις των οποίων η επιβίωση κρέμεται σε μία κλωστή, εξαιτίας είτε των συνεπειών της πανδημίας είτε λόγω φυσικών καταστροφών, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με επιστρεπτέα προκαταβολή 600 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα είναι «δώρο».
Στον τέταρτο κύκλο, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Νοέμβριο, η «ισορροπία» επιστρεπτέας και μη επιστρεπτέας ενίσχυσης επανακαθορίζεται καθώς για πολλές επιχειρήσεις η επιβίωσή τους δεν είναι θέμα ρευστότητας υπό μορφή δανείου αλλά καθαρής μη επιστρεπτέας ενίσχυσης.
Την «άσκηση» των δικαιούχων μη επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν αρχίσει ήδη να τρέχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, σταθμίζοντας την πτώση τζίρου και το κλαδικό αποτύπωμα της πανδημίας, όπως άλλωστε και γεωγραφικά κριτήρια τα οποία συνδέονται είτε με φυσικές καταστροφές είτε με τοπικά lockdown.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το μέγεθος της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης μπορεί να υπερβαίνει και το 50% των κεφαλαίων που θα χορηγηθούν, σε συνάρτηση και με το πλέγμα των υπόλοιπων μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί. Η υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος αναμένεται τον Νοέμβριο, ώστε και οι νέες ενισχύσεις να καταβληθούν έως το τέλος του έτους, δίνοντας ανάσα ρευστότητας.
Επιπλέον, με κριτήριο την απασχόληση, παρέχεται η δυνατότητα επιστροφής ποσού μόνο 60% της ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν στις 31/3/2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζόμενων που απασχολούσαν στις 31/3/2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος Εργάνη, έως και την 31/3/2021 (οι ημερομηνίες προσαρμόζονται αντίστοιχα σε κάθε νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής).
Για την επιστροφή των ενισχύσεων προβλέπεται περίοδος χάριτος έως το τέλος του 2021 και πληρωμές από τον Ιανουάριο του 2022, με μηνιαίες καταβολές σε 40 ισόποσες τοκοχρεoλυτικές δόσεις.
Τα ποσά των ενισχύσεων βεβαιώνονται στο taxisnet ως οφειλές και σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής εφαρμόζονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.