Ο σχεδιασμός προβλέπει την ενεργοποίηση της κρατικής επιδότησης των αποδοχών πριν από την οριστικοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE αλλά στοχευμένα σε κλάδους που πλήττονται σφοδρά από την πανδημία, για ορισμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένα κριτήρια.
Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα επιδοτήσει μέρους των απωλειών από τους μισθούς των εργαζομένων σε κλάδους που, παρά το σπάσιμο της καραντίνας θα εμφανίζουν αισθητά μειωμένα ποσοστά τζίρου, σε σχέση με την κανονικότητα. Στη συνέχεια θα επεκταθεί σε τουρισμό και εστίαση που θεωρούνται οι βασικές εστίες κινδύνου για την αγορά εργασίας προκειμένου να αναχαιτισθεί έκρηξη της ανεργίας και μαζικές μειώσεις εισοδημάτων.
Το σχέδιο που βασίζεται στο γερμανικό μοντέλο επιδότησης προβλέπει ότι το κράτος θα καλύπτει έως το 60% της διαφοράς του μισθού που είχε ο εργαζόμενος σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Για παράδειγμα,
- Μισθωτός με πλήρη απασχόληση που είχε μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ με την εκ περιτροπής εργασίας θα λαμβάνει 500 ευρώ από τον εργοδότη και από τα υπόλοιπα 500 ευρώ το κράτος θα καλύπτει το 60% δηλαδή 300 ευρώ. Έτσι ο συγκεκριμένος θα λαμβάνει συνολικά 800 ευρώ δηλαδή θα έχει μείωση 200 ευρώ στο μηνιαίο μισθό.
- Εργαζόμενος με αποδοχές 800 ευρώ, που θα μπει σε καθεστώς μερικής απασχόληση θα λαμβάνει από τον εργοδότη 400 ευρώ και άλλα 240 ευρώ από το κράτος δηλαδή το 60% των υπολοίπων 400 ευρώ, με αποτέλεσμα ο συνολικός μισθός του να διαμορφωθεί στα 640 ευρώ και να έχει απώλεια 160 ευρώ το μήνα.
Επίσης εξετάζεται η επιβολή πλαφόν 650 ευρώ στο ποσό της επιδότησης από το κράτος για να συγκρατηθεί το δημοσιονομικό κόστος. Έτσι, εργαζόμενος με αποδοχές 2.500 ευρώ, που τίθεται σε εκ περιτροπής εργασία, θα παίρνει 1.250 ευρώ από τον εργοδότη του, αλλά η επιδότηση από το κράτος δεν θα είναι 750 ευρώ (60% του υπόλοιπου μισθού) αλλά 650 ευρώ, δηλαδή ο εργαζόμενος θα λαμβάνει συνολικά 1.900 ευρώ αντί 2.000 ευρώ και χάσει 600 ευρώ το μήνα