header news generic

Αυξημένες κατά 5 – 25% οι κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα για την περίοδο 2022-2027

Αυξημένες κατά 5 – 25% είναι οι κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα για την περίοδο 2022-2027 συγκριτικά με τα ποσοστά που ισχύουν στην τρέχουσα περίοδο, με τα νέα ποσοστά να φτάνουν δυνητικά έως 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές επιχειρήσεις.

Αυτό προβλέπουν οι κατευθυντήριες γραμμές για τις  ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα οι οποίες προσδιορίζουν ένα πλαίσιο παροχής κρατικών ενισχύσεων συμβατών με την εσωτερική αγορά, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα ισχύσουν μέχρι το τέλος του 2027.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης για τις 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Ο νέος χάρτης κρατικών ενισχύσεων δίνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας

«Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί των κατευθυντηρίων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα για την περίοδο 2022-2027 είναι μια θετική εξέλιξη για τη χώρα, την οποία και χαιρετίζουμε.

Μια θετική εξέλιξη σε συνέχεια εντατικής προσπάθειας που έλαβε χώρα όλη την προηγούμενη περίοδο, τόσο σε τεχνικό, όσο και σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, για να προωθηθούν οι καλά τεκμηριωμένες προτάσεις την ελληνικής πλευράς.

Το αποτέλεσμα ανταποκρίνεται σε αυτή τη συλλογική, συντονισμένη και επιστημονικά καλά προετοιμασμένη προσπάθεια, καθώς το νέο πλαίσιο προβλέπει αυξημένα ποσοστά για περιοχές της χώρας μας, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ιδιαιτερότητες των περιοχών δίκαιης μετάβασης, όπως αυτές προσδιορίζονται στα εδαφικά σχέδια δίκαιης μετάβασης, όσο και τις γενικότερες αναπτυξιακές ανάγκες των περιοχών της πατρίδας μας.

Έτσι, κατά την επόμενη περίοδο, έως και το 2027, τα ποσοστά των συμβατών με την εσωτερική αγορά περιφερειακών κρατικών ενισχύσεων προς την επιχειρηματική δραστηριότητα, μικρή, μεσαία και μεγάλη, κατά κανόνα αυξάνονται, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση περαιτέρω συνθηκών για την περιφερειακή ανάπτυξη, για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, αλλά και για τη τροχοδρόμηση της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης.